Er is een steeds groter spanningsveld tussen wat we van het watersysteem verwachten en wat het effectief aankan. Met uitdagingen op het vlak van waterkwaliteit, wateroverlast en waterschaarste tot gevolg. De oplossingen van gisteren volstaan niet meer voor het water van morgen. Daarom namen De Vlaamse Milieumaatschappij, De Vlaamse Waterweg, De Watergroep, Aquafin en VITO - Vlakwa het initiatief om een groep frisdenkers over toekomstbestendig water te laten reflecteren in een arena: de transitiearena water H2050. Vanuit verschillende invalshoeken wordt er een systemische langetermijnvisie op water in Vlaanderen en fundamentele opvattingen over een robuust watersysteem voor 2050 bedacht.
Bert De Winter, directeur Innovatie bij De Watergroep en deel van het transitieteamvan H2050, licht toe: “De bedoeling van deze transitiearena is om verschillende inzichten samen te brengen en op een open manier over het watersysteem na te denken. De manier waarop we naar water kijken bepaalt de huidige en toekomstige werking van een integraal waterbedrijf zoals De Watergroep. Onze organisatie is een toonaangevende speler binnen de watersector, het is dus belangrijk dat we de toekomst van water mee bekijken, begrijpen en benutten.”
Naast een financiële bijdrage, ondersteunde De Watergroep deze transitiearena in 2020 vooral met haar inhoudelijke expertise. We hielpen de deelnemers de nodige focus te houden bij de vele vraagstukken die de transitiearena wilde beantwoorden en op welke ideeën er verder gewerkt worden. We kijken bovendien hoe we de uitkomst van het denkwerk naar de praktijk van De Watergroep kunnen vertalen en in onze eigen innovatie-inspanningen kunnen incorporeren.
Enkele ideeën die uit de transitiearena naar boven kwamen, kregen in 2020 de stempel ‘doordrijvers’. Het zijn ideeën die zich onder andere richten op systemische uitdagingen en veranderingen. Eén van die doordrijvers is de volgende: “Wat als we drinkwater enkel gebruiken om te drinken?” En dus niet om het toilet te spoelen, planten water te geven, zwembaden mee te vullen, auto’s of onszelf te wassen, ... Het lijkt triviaal maar slechts bij een kleine 5 liter van de dagelijkse waterconsumptie per persoon (gemiddeld 120 liter) is de hoogste kwaliteit drinkwater echt aan de orde.