De investeringsgolf kwam een tiental jaar geleden op gang, vertelt Gert Danckaers, manager Ontwerp en Engineering: “We stelden vast dat onze oudste installaties, waarvan een deel dateert uit de jaren 60, vervangen of vernieuwd moest worden. We investeerden toen zo’n 10 à 15 miljoen euro per jaar. Die budgetten zitten in stijgende lijn: intussen trekken we er jaarlijks 25 miljoen euro voor uit. Als je alleen kijkt naar het ‘investeringsvolume’ was 2020 geen recordjaar, omdat veel projecten over meerdere jaren lopen. We schreven wel heel wat aanbestedingen uit voor nieuwe projecten, dus in 2021 halen we dat ruimschoots in.”
Water is schaars in Vlaanderen, en door de klimaatverandering worden onze zomers steeds droger. Danckaers: “Klimaatrobuustheid is een vast element in onze investeringsstrategie. We zetten in op diverse bronnen voor waterwinning, zowel oppervlakte- als grondwater, zodat we verzekerd zijn van voldoende aanvoer. Tegelijk vergroten we onze opvangcapaciteit om droge periodes te overbruggen.”
Dat is een bewuste keuze, bevestigt ook Brecht Vermeulen, voorzitter van de raad van bestuur van De Watergroep: “De Watergroep moet een koploper zijn op het vlak van investeringen, zowel in digitale als fysieke infrastructuur. Dat investeren doen we op een slimme manier. We kijken niet alleen naar de huidige noden, maar denken ook na over waar we naartoe willen. Hoe willen we dat De Watergroep er in de toekomst uitziet? Waarop moet ze zich focussen? Met welke uitdagingen zal ze geconfronteerd worden? Wat ambieert ze te kunnen, dat nu nog utopisch lijkt?”