In 2020 werkten we volop verder aan het uittekenen van onze interne processen. Daarbovenop kwam de geleidelijke introductie van een kwaliteitsmanagementsysteem. De ISO9001-norm dient daarbij als richtlijn om de processen op een gestroomlijnde manier te managen en voortdurend te verbeteren.
“Het afgelopen jaar hebben we de belangrijkste klantgerichte processen op een uniforme manier beschreven”, vertelt Marc Buysse, manager procesverbetering. “Welke dienstverlening moeten we bieden? Wat is het beginpunt van een proces? Welke stappen doorlopen we? Wat is het eindpunt? Met welke indicatoren kunnen we de afgesproken dienstverlening monitoren?”
Maar daar stopte de oefening niet. We ontwikkelden ook een methodiek om bestaande processen te verbeteren. Buysse: “Zo hebben we in 2020 een aantal verbeteringsprojecten gelanceerd. Een verbetering kan groot zijn, bijvoorbeeld het inzetten van robotisering of digitalisering, maar het kan ook om iets kleins gaan zoals een nieuwe locatie van gereedschap.” Na de aanpassing wordt het proces opnieuw geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd. “Zo komen we tot een cyclus van continue procesverbetering. Dat is de Plan-Do-Check-Act-cirkel uit de ISO9001-normen,” legt Luc Wils, kwaliteitscoördinator Integrale Kwaliteitszorg, uit.
Je kan die processen achteraf ook gaan ‘auditen’, en er een score aan toekennen. Wils: “We gebruiken daarvoor het maturiteitsmodel van de Vlaamse overheid. We streven in eerste instantie naar niveau 3: alle processen zijn uniform beschreven, toegepast, en er zijn KPI’s – of procescriteria – aan verbonden. Als je daarboven nog een Plan – Do – Check – Act doet, stijg je naar niveau 4. Op het hoogste niveau, niveau 5, laat je de verbeteringen ook van buiten je proces komen. Dan kijk je onder meer naar klanttevredenheid en vergelijk je jezelf met andere bedrijven en externe audits.”
Binnen De Watergroep was er altijd al aandacht voor continue verbetering. Door die principes structureel op te nemen en organisatorisch te verankeren, kunnen we als organisatie nog een stap verder gaan en onze dienstverlening naar een hoger niveau tillen. Wils: “Die stap betekent voor ons een cultuurverandering. Het implementeren van een nieuwe organisatiecultuur vergt vaak veel tijd, maar het afgelopen jaar hebben we al veel gerealiseerd in de hoofden van de medewerkers. Dat is voor mij dé realisatie van 2020.”