In ons grootste waterproductiecentrum, dat van Kluizen, namen we in 2020 een defosfatatiegebouw in gebruik. Hiermee kunnen we schadelijke algen in het water vermijden.
Gert Danckaers, manager Ontwerp en Engineering, legt uit hoe fosfaatverwijdering in zijn werk gaat. “Defosfatatie is een chemisch proces waarmee we de fosfaten uit het water halen, onder andere door er ijzerchloridevlokken aan toe te voegen. Het oppervlaktewater in Vlaanderen bevat veel fosfaten, vooral vanuit de beken langs landbouwgebied. In de spaarbekkens zorgen die fosfaten in bepaalde periodes van het jaar voor algenbloei. Dat bemoeilijkt de drinkwaterproductie. Door de fosfaten al in een vroeger stadium uit het water te halen, vermijden we problemen met algengroei.”
In waterproductiecentrum Kluizen gebeurt de defosfatatie vanaf 2020 in het doorstroombekken: een afgesloten kanaal waar het water een tijdje zacht doorstroomt alvorens het opgepompt wordt naar het spaarbekken. Een nabijgelegen gebouw werd daarvoor uitgerust met de nodige menginstallaties en opslagtanks voor de chemicaliën Gert Danckaers: “Bij de behandeling worden de fosfaten opgevangen in ijzervlokken, die bezinken op de bodem van het doorstroombekken. Die ijzervlokken vol fosfaten zullen regelmatig geruimd worden, het gaat immers om ongewenste stoffen voor het milieu. Zo krijgen we helderder water in ons spaarbekken en vermijden we algengroei. Het is de eerste keer dat we fosfaatverwijdering op deze manier aanpakken. De ervaring zal van pas komen voor toekomstige projecten.”